• Vakantiedrukte voorkomen; 10 tips
  08 apr '13
  • 4333klein Groep8

   Vakantiedrukte voorkomen; 10 tips

   1: Vermijd de vakantieweken

   Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende tip, maar toch zijn er mensen die onnodig de drukte opzoeken. Was het voorheen redelijk verspreid, de laatste jaren heeft west Europa massaal dezelfde weken vrij. De kerstvakantie- en februariweken zijn dus erg druk. Kijk niet alleen naar de Nederlandse vakantieplanner, maar raadpleeg de internationale vakantiekalender! Heb je de mogelijkheid, zoek dan in januari of maart de sneeuw op of profiteer van heerlijke voorjaarscondities in april!

   2: Creatieve lunchpauze

   Tussen 12:00 en 14:00 is het lunchpauze en dat geldt zeker voor de Fransen die hier heel stipt in zijn (“c'est l'heure...”) en er dus ook goed de tijd voor nemen. Je merkt dan ook dat het even daarvoor tot even daarna een stuk rustiger is op de pistes. Natuurlijk moet er gegeten worden, maar als je daar creatief mee omgaat kun je tussen half 12 en half 3 genieten van relatief rustige pistes en de beste condities van de dag.

   3: Vul de lift

   Skiën en snowboarden zijn individuele sporten en bijkletsen doen we dan ook in de skiliften (sleepliften daar buiten gelaten). Maar als er een lange rij staat, zorg er dan voor dat je alle plaatsen in de lift vult en probeer niet persé bij je vrienden of familie in de lift te zitten. Zie het als een kans om je Duits, Franse of Engels op te halen en maak een gezellig praatje met je buitenlandse liftgenoten. De liften zijn tegenwoordig zo snel dat je elkaar binnen 10 terugziet bij de uitstap van de lift..

   4: Vermijd de populaire plekken

   Er zijn altijd liften, pistes en restaurants die iedereen kent en erg populair zijn. Bedenk vooraf welke dat zijn en ga daar juist niet heen. Zoek de hoeken van het skigebied op die niet zo bekend of populair zijn of zelfs dat gedeelte van het gebied waarvoor je een paar minuten (extra) in de skibus moet zitten. Schaduwrijke delen zijn ook altijd stiller; check de pistekaart!

   5: Ga freeriden met een gids

   Tijdens de vakantieweken zijn de mooie off-piste afdalingen binnen no-time uitgespoord. Wil je nog wat first tracks scoren dan ben je vaak aangewezen op een gids. Bij de liftrij krijg je met de gids/leraar vaak voorrang en even later sta je op een top, genietend van de stilte en neerkijkend op de hectiek van de pistes en het skigebied. Wil je echte rust beleven, ga dan toerskiën en zoek (met een gids) de backcountry op!

   6: Kies de zondag als wisseldag

   Bij de Nederlandse touroperators is het onmogelijk, maar via privé chalets en gespecialiseerde reisorganisaties is het vaak wel te regelen dat je op zondag aankomt en vertrekt. Je eerste skidag is niet op de drukke zondag, maar op maandag en je laatste skidag is de rustige zaterdag, als de meesten weer de auto of bus instappen. Deze lokale organisaties kunnen je ook nog eens voorzien van insider tips om de drukte te vermijden!

   7: Neem een skivrije dag

   Hollands als we zijn vinden we dit vaak zonde van de kostbare skidag. Maar het is voor het lichaam erg goed om even een dag anders te bewegen en de skispieren even te laten bijkomen. Ga bijvoorbeeld een dag het dorp in of bezoek een stadje in de omgeving. Of wat dacht je van een dag bijkomen in het plaatselijke wellness center of ga (net als de Fransen) eens uitgebreid lunchen van 11:30 tot 14:30 inclusief een mooie fles wijn. Natuurlijk kun je alsnog wat actiefs gaan doen door bijvoorbeeld een mooie sneeuwschoenwandeling te gaan maken, te gaan schaatsen of (iets extremer) te gaan ijsklimmen onder begeleiding van een ervaren gids. Met een creatieve onderbreking van je skivakantie zul je merken dat je vakantie veel langer lijkt te duren; probeer het maar eens!

   8: Ga juist wél de piste op als het sneeuwt

   Als het sneeuwt en het zicht is minder, blijven vele toeristen thuis in appartement of hotel. Dit zijn juist de dagen dat je kunt profiteren van goede sneeuw en relatief rustige pistes! Kleed je goed aan, gebruik de juiste bril en kies voor de afdalingen (in het bos) waar het zicht nog wel goed is en geniet van de verse sneeuw!

   9: Blijf relax, je hebt vakantie

   Kijk eens om je heen in een lange rij bij de drukke skilift, passenkassa en supermarkt. Wie staan zich doorgaans het meest op te winden en het hardst de zuchten? Juist, wij Nederlanders gevolgd door de Engelsen die er ook wat van kunnen (en trouwens vreemde ideeën hebben over het maken van rijen). Laten we eens omdenken en proberen te genieten van het moment van even niks te moeten maar gewoon even lekker te wachten. Kijk om je heen, maak een praatje met je buurman/vrouw, ga trendwatchen of ontpop een nieuw fenomeen; fileflirten bij de skilift!

   10: Eet knoflook

   Dit is de laatste oplossing als niks anders meer helpt. Praat veel met, of liever nog tegen, je liftgenoten en dan vooral in afgesloten gondels. Dit is een tip die wij Hollanders nog niet veel in de praktijk brengen maar waar de Fransen en Italianen al veel langer lucht van hebben gekregen.

   Heb jij zelf nog goeie tips of aanvullingen op deze 10 tips; deel ze dan hieronder?!