• Splitboarden, wat is dat?
  16 apr '12
  • 0020klein 3905klein Img 3320 Web Img 2204,Klein Robbert Spray Klein

   Splitboarden, wat is dat

   Om de verse sneeuw te bereiken kan het soms nodig zijn om een stuk te hiken. Een skiër kan z'n ski's vrij gemakkelijk ombouwen tot toerski's, door een paar speciale bindingen erop te zetten en stijgvellen aan de schaffen. Een snowboarder lijkt vaak aangewezen op sneeuwschoenen, om met het relatief zware board op de rugzak de berg te bedwingen. Maar het kan ook anders:

   Een splitboard

   Hij bestaat al jaren maar er zijn toch heel veel wintersporters die er nog nooit van gehoord hebben en geen idee hebben wat het is. Een splitboard is een doorgaans ruim bemeten freeride board met een naad over de gehele lengte. Met een paar simpele handelingen klik je de 2 helften los van elkaar en door het in de lengterichting draaien van de (gewone snowboard)binding heb je opeens 2 stijgski's. Op de onderkant plak je de speciale (stijg)vellen die je, doordat de haartjes één kant op staan, in staat stellen met de ski's naar boven te lopen. Normaal gesproken wissel je de ski's om als je ze los hebt geklikt; de punten van het board wijzen dus naar buiten als je je bindingen er in de lengterichting opzet. Net als toerskiërs loop je een mooie route de berg op en aangekomen op de top, schuif je de bindingen eraf, klikt je de 2 ski's aan elkaar, je zet de bindingen er weer in de snowboard stand op en je bent klaar voor de afdaling.

   Ben je meer van de bewegende beelden, check dan het fimpje 'Splitboarden, wat is dat?'

   Hoe rijdt dat dan?

   De telescoopstokken gaan in (of op) je tas en je moet natuurlijk niet vergeten om je stijgvellen van je belag te halen, want anders glijdt het niet zo makkelijk. Na nog even te genieten van het uitzicht ben je klaar om af te dalen. Je hebt geen logge sneeuwschoenen aan je tas bungelen dus dat is al een heel stuk prettiger. Ook op stukjes pistes voldoet een splitboard prima en je hebt nauwelijks in de gaten dat je op een board rijdt dat uit 2 delen bestaat. Het verschil is doorgaans dat ie behoorlijk stijf is en dat de haakjes losklikken bij buttertricks op de piste, maar dat ie daarvoor niet gemaakt is hoef ik je vast niet te vertellen...

   Een splitboard proberen

   Wil je kennis maken met splitboarden maar wil je niet meteen een splitboard aanschaffen, dan heb je een paar mogelijkheden: Bij de winkel MK skiservice in Bilthoven kun je sinds kort splitboards en alle benodigdheden huren. Verder is het op bepaalde (freeride) bestemmingen mogelijk om via lokale shops een splitboard te huren, bv bij Zero G in Chamonix. Bij een verblijf in het Grand Massif kun je contact met AlpAdventures opnemen om een dag te gaan splitboarden, al dan niet onder begeleiding van een gids én een te huren splitboard! Tenslotte kun je je ook aanmelden voor een trip waarbij er kennis kan worden gemaakt met toeren en splitten, in januari tijdens Skin-up 1 (mid mountains edition) en in april op de Skin-up 2 (high mountains edition) trip.

   Op pad

   Ga je voor het eerst op pad op een splitboard, dan is het altijd verstandig om dit samen met een gids te doen. Het idee van splitboards is de mogelijkheid te hebben de backcountry in te trekken en daarom is een gids geen overbodige luxe. Kies een gids uit die ervaring heeft met splitboards, want als er iets niet helemaal lekker gaat met het materiaal dan kan hij je daarbij helpen. Je kent de regel wel; hoe meer technische snufjes, hoe meer er kapot aan kan gaan. Check je spullen dan ook altijd goed voor vertrek. Verder ben je als boarder niet gewend aan (telescoop)stokken; vergeet die dus niet mee te nemen want je hebt ze hard nodig! Een ander belangrijk onderdeel zijn crampons, deze heb je nodig als je op ijs gaat hiken. Als je met toerskiërs op pad gaat zul je namelijk merken dat zij veel meer grip hebben op steile en ijzige traverses. Dit heeft te maken met de taillering van je board, wat minder goed grip houdt als een ski en daarnaast met de slappere snowboardschoenen t.o.v. stijve skischoenen. Ga je op pad, neem dan altijd een goeie backcountry backpack mee waar je een board op kan bevestigen en natuurlijk je lawinesafety 3-eenheid, bestaande uit schep, sonde en pieper. Het alleen hebben van de juiste spullen is natuurlijk niet voldoende, zorg ook voor de kennis hoe deze te gebruiken. Dit leer je bijvoorbeeld bij de cursussen van het Snowsafey centre.

   YouTube kansen

   Naar mijn mening kunnen toerskiërs en splitboarders prima samen een groep vormen. Je deelt dezelfde passie en loopt op dezelfde manier omhoog. Waar een boarder vaak moeite mee heeft (en wat hét moment is om je videocamera te pakken) is wanneer de helling tijdens de hike opeens even afloopt. Je moet dan als een skiër door de poeder afdalen en dat ook nog eens met vellen onder je ski's die je eigenlijk niet toestaan om af te dalen...Dat is lachen kan ik je verzekeren! Boven aangekomen moeten ook de skiërs hun vellen opbergen, het verschil alleen is dat jij ook nog je bindingen even moet omzetten. Natuurlijk kan dit door bevriezing soms wat lastig zijn, maar in de tussentijd kan die ongeduldige skiër mooi wat fotootjes maken van het uitzicht, toch?

   Een splitboard bouwen

   Sinds de film Deeper van Jeremy Jones en de heersende freeride trend, staat splitboarden opeens weer meer in de belangstelling. Verschillende merken bieden een splitboard aan in hun assortiment. Een complete set inclusief vellen en bindingen komt al gauw op zo'n € 1000,-. Goedkoper ben je uit als je op E-bay of Marktplaats een setje kunt scoren en verder kun je soms geluk hebben als je iets in Amerika koopt of besteld. Een andere leuke optie is het zelf bouwen van je iegen splitboard. Je hebt een board nodig met een houten kern van tip tot tail, die je netjes in het midden doorzaagt en vervolgens met epoxy dichtharst. Van het merk Voilé bestaan er complete splitkits die je nodig hebt om je zelfbouw splitboard verder af te werken met bindingen, clips en vellen. Check dit filmpje maar eens van Xavier de le Rue...

   Vanaf nu weet je dat je ook van de tocht omhoog kunt genieten, dus ik sluit af met: bonne route!