• Sneeuwbarometer le Môle
  08 apr '13
  • Winter '11,'12,Klein Winter '08.'09,Klein Voorjaar '12,Klein

   Sneeuwbarometer le Môle, alias de Puist

   Iedereen die wel eens in het Grand Massif heeft geskied, moet em wel eens opgemerkt hebben; le Môle. Een 'alleenstaande' berg die ondanks haar beperkte 1863m hoogte toch een rol van betekenis speelt in de Franse Haute Savoie. En het mooiste aan deze bijzondere 'puist' is dat we haar gebruiken als lokale sneeuw barometer...

   Geweldig uitzicht

   Bergen zijn meestal onderdeel van een massief of bergketen, maar de Môle ligt autonoom in haar eentje, dus zonder connectie met andere bergen. Hij doet sterk denken aan een vulkaan, zeker als er zo'n mooi vlaggenwolkje aan de top hangt. Aan de noordkant van de berg ligt de rivier de Giffre en ten zuiden stroomt het smeltwater van het Mont Blanc massief door de rivier de Arve richting het meer van Genève. Je kunt je voorstellen dat je vanaf de top een geweldig 360 uitzicht hebt over de Haute Savoie. Richting het noorden zie je het meer van Genève liggen en zuidwaarts kijk je naar de altijd imposante Mont Blanc.

   De puist

   Omdat er boven een hoogte van grofweg 1700 meter geen bomen meer groeien, heeft le Môle een met alpenweides begroeide top waar zomers de koeien grazen. 's Winters na iedere sneeuwbui, vormt deze typische berg met haar witte top een mooi contrast met de donkere boomgrens. Daarom hebben we deze berg op z'n Hollands 'de Puist' gedoopt.

   De puist is niet alleen een typische berg voor de omgeving, maar heeft ook een nuttige functie. We hebben namelijk ooit ontdekt dat je 'em kunt gebruiken als sneeuwbarometer! Vanuit het Grand Massif (en ook vanuit les Gets en Morzine) kijken we op de noordoost kant van de puist. Buiten een zwak ochtend zonnetje krijgt deze kant van de berg dus nauwelijks zonlicht en dat maakt dat de zon dus weinig invloed heeft op het smeltproces. Het skigebied le Grand Massif heeft veel (van de zon afgekeerde) pistes die op dezelfde hoogte liggen als de top van de Puist. Daarom zegt de kleur van de top veel over de sneeuwcondities in het hele skigebied.

   Gebruiksaanwijzing

   Is de top van onze baromater helemaal wit zonder bruine smeltplekken, dan is de sneeuw in het Grand Massif overal top, zowel op als off-piste. Zie je hier en daar wat bruine plekken op de Puist, dan is de sneeuw vooral hogerop nog prima skibaar, maar verse sneeuw is (zeker off- piste) welkom. Als het te warm is geweest (regen, smeltende sneeuw, voorjaar), ontstaan er grote bruine plekken op de top van de Môle. Hoewel de pistedienst hard werkt en de pistes in verrassend goede conditie weet te houden, zitten we dringend te wachten op een dikke dump. Het afgelopen seizoen was de Puist bijna de hele winter helemaal wit en vertoonde ze alleen in de maand maart een paar stevige bruine plekken. Tijdens de drama winter van 2010/11 daarentegen was de Môle het hele seizoen meer bruin dan wit.