• Must do's in de Haute Savoie #1
  25 jul '11
  • Flaine7 Large Parapenten Dscn6359 Tour Lac D'annecy

   Must do's in de Haute Savoie #1

   Ben je deze zomer met familie of vrienden in de schitterende omgeving van de Franse Haute Savoie, dan geven we je hierbij de eerste 5 tips van ons lijstje 10 must do's in de Haute Savoie:

   Les Grandes Platières bij Flaine

   Het typische Franse skistation Flaine heeft 's winters veel meer te bieden dan 's zomers, maar is toch de moeite van een bezoekje waard. Want gedurende het hoogseizoen is de télécabine dagelijks geopend om je in 10 minuten af te zetten op de Grandes Platières op een hoogte van 2480 meter. Boven aangekomen stap je uit om voet te zetten op een landschap waarbij je het idee hebt op de maan beland te zijn. Vertrek vroeg in de ochtend en neem een picnic lunch (en een jack!) mee om het boven een paar uurtjes uit te kunnen houden. Nu je hier toch bent loont het namelijk de moeite om één van de bewegwijzerde wandeltochten te lopen naar mooie pieken of uitzichtpunten in de omgeving. Loop je vanaf de gondel een stuk richting de Mont Blanc, dan is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met een grote kudde bouquetins, ofwel steenbokken! Geniet intussen van het unieke door erosie gevormde karstenlandschap en van het onovertroffen uitzicht op de hoogste berg van west Europa.

   Parapenten vanaf de Col de la Forclaz

   De col de la Forclaz is bekend van de Tour de France die hier af en toe overheen loopt. Van die beelden herinner je je misschien wel het schitterende uitzicht op het meer van Annecy? Dit uitzicht wordt nog indrukwekkender als je ervoor kiest om het luchtruim te kiezen met behulp van een parapente. Rondom het meer van Annecy en met name aan de oostlkant zitten vele aanbieders van parapente-duosprongen; een schitterende ervaring met ongekende uitzichten op het meer, richting de Mont Blanc en over de toppen van de (Haute) Savoie!

   Het meer van Genève

   Hoewel dit meer misschien minder mooi is als het meer van Annecy, is lac Leman zoals de Franse het noemen zeker de moeite van een bezoekje waard. Bezoek 's morgens bijvoorbeeld het historische stadje Yvoire en gebruik de middag voor een ontspannen tijd aan het water en sluit af met een lekkere barbecue terwijl de zon afzakt in de Zwitserse bergen.

   Beklim een top

   Eén van dé must-do's in de bergen is toch wel het beklimmen van een bergtop. Hiervoor is het belangrijk om de juiste spullen aan te trekken en mee te nemen en je goed voor te bereiden. Laat je vooraf informeren door locals (bv de VVV), steek een wandelkaart (ISBN 1:25 000) in je backpack en neem voldoende eten en drinken mee. Heel belangrijk is het om tijdig te vertrekken; het weer is 's ochtends vaak beter (vanaf een uur of drie is de kans op onweer groter) en het is nog lekker koel. Daarnaast geeft het je qua dagplanning ook de kans om tegenslagen zoals blessures, verkeerde routes, vermoeidhied en weersveranderingen te kunnen incasseren. Maak gebruik van de vele prima wandelgidsen die in omloop zijn en kies voor een goed bewegwijzerde route die iedereen uit de groep gemakkelijk aan moet kunnen. Het belangrijste is; overschat jezelf en je kennis van het gebergte niet! Wil je deze tocht nog avontuurlijker maken, boek dan (vooraf) een half pension overnachting in een réfuge (=berghut) op de route. Geen wifi, telefoon of televisie, maar alleen jij en je wandelgenoten en vooral veel tijd, rust en ruimte...een bijzondere belevenis voor de doorgaans gehaaste Hollander!

   Les Gorges de Fier

   Verblijf je in de buurt van Annecy en ben je opzoek naar een indrukwekkend stukje natuur? Rijdt dan vanaf Annecy 10 km naar het westen in de richting van het dorpje Lovagny en volg de borden Gorges de Fier. Dit is een indrukwekkende door stromend (smelt)water geërodeerde kloof, die je kunt doorlopen over een balkon/brug die door de gehele kloof is aangelegd. Zeker op een dag met minder goed weer is dit een aanrader omdat je vooral dan opzoek bent naar alternatieven en het water in de kloof dan extra ruig is.

   Neem voor vragen en advies gerust contact met ons op!