• Gediplomeerd bergwandelgids!
  31 jul '14
  • Img 9883web Dscn9964web Dscn9865web Dscn9549web Dag 8.2web Dag 2.4web 15.8web 15.7web 15.5web 15.1web

   Frans gediplomeerd bergwandelgids!

   Na 2 jaar is het dan eindelijk zo ver; ik ben officieel gediplomeerd 'Accompagnateur en Montagne', in het Nederlands het best te vertalen als 'bergwandelgids'. Dit betekent dat ik bergwandelaars mag begeleiden op de mooiste tochten door de bergen; of terwijl, door onze achtertuin :)

   Een diploma benodigd

   Al sinds wij hier ons bedrijf AlpAdventures in de Franse Alpen uitoefenen, vragen veel gasten of we hen mee willen nemen de bergen in. In begrijpelijke vraag, aangezien wij de omgeving kennen als onze broekzak en de mooie en verborgen plekjes weten te vinden. Maar zowel in de zomer als in de winter is het gidsen van gasten (zeker in Frankrijk) aan de nodige regels gebonden. Voor veel 'jobs' heb je een diploma nodig, zodat je het vervolgens ook echt als een 'job' mag uitoefenen. Ga je zonder dit diploma toch op pad met je gasten, dan ben je een broodrover en dat wordt (terecht) niet gewaardeerd.

   2 diploma's in 1

   Wil je mensen in de winter op ski's rondleiden door het skigebied, dan heb je daarvoor een skileraren of berggidsen diploma nodig. En zo geldt dit ook voor de zomer. Als wij onze gasten mee willen nemen op een mooie bergtocht, te voet of op de mountainbike, dan heb je daar ook een diploma voor nodig. Na wat speurwerk op internet en een afspraak op het ministerie van sport, besloot ik me in te schrijven voor de opleiding tot accompagnateur en montagne. Deze biedt (op dit moment nog) de mogelijkheid om aansluitend een mountainbikegids-certificaat te behalen, waarmee je dus 2 vliegen in 1 klap kunt slaan. Drie zelfs eigenlijk, aangezien je 's-winters ook op pad mag op sneeuwschoenen.

   De taak van een accompagnateur

   Na 2 jaar studeren, wandelen en bloemennamen leren, heb ik dan eindelijk het lang gewenste diploma van 'Accompagnateur en Montagne' in bezit. Dit maakt dat ik wandelaars mag begeleiden op bergtochten en de (Franse) Alpen en andere overzeese gebergten. Dit kan een bergtocht van een dagdeel zijn, tot trektochten van een week of zelfs meerdere weken. Het is onze taak en missie om onze gasten op een zo veilig mogelijke manier van A naar B te brengen en hen informeren over alle bijzonderheden die we op ons pad tegenkomen. Denk hierbij aan geografie, geologie, flora en fauna en historisch erfgoed.

   Ben je dan berggids?

   Nee, je mag ons niet verwarren met een berggids. Een berggids heeft als missie je op alpine tochten in het hooggebergte naar een top te brengen, inclusief het gebruik van touwen en andere technische hulpmiddelen. Hierbij ligt de nadruk dus op klimmen en techniek en dit is dus een hele andere tak van sport. Een berggids (guide de haute montagne, mountainguide, bergführer) mag zich natuurlijk ook op gletsjers begeven; een gebied waar wij als bergwandelgids ons niet mogen begeven.

   Ga je met op avontuur?

   Heb je na dit gelezen te hebben de wens om mee op avontuur te gaan, de bergen in?

   Bel (0033 6 42318177) of mail (dejongarno@gmail.com) me dan gerust en we werken met alle plezier een mooie tocht voor je uit!

   Het standaardtarief voor een dag, bedraagt € 225,- voor een dag, meerdere dagen achtereen in overleg.