• Een bergactiviteit voor iedereen
  23 aug '11
  • Biketrips For The Whole Family 9483klein Dscn6114 Large Dscn9043 1771crop

   Een bergactiviteit voor iedereen

   Als je last hebt van hoogtevrees dan is klimmen misschien niet de meest aantrekkelijke buitensport voor je. Ben je bang voor water, dan wordt raften wat lastig en ben je een adrenaline junk, dan gaat bergwandelen je wellicht wat te langzaam. Fietsen kunnen we allemaal en daarom is mountainbiken een fantastische activiteit voor je zomerse bergvakantie en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt!

   Mountainbiken steeds populairder

   Net als in veel Alpenlanden groeit ook in Nederland mountainbiken in populariteit. Natuurlijk heeft dit te maken met het feit dat we een fietslandje zijn, maar het is dan ook een ideale sport om met de kop in de wind even de dagelijkse stress eruit te fietsen. In de groene zones, ingeklemd tussen het verstedelijkte gebied, vind je meer en meer bike voorzieningen en parcours om je wekelijkse rondjes te rijden. Zoals in elke sport, heb je ook in het biken recreanten, sportievelingen, fanatiekelingen en wedstrijdrijders. Om je je in een bepaalde sport te ontwikkelingen en je grenzen te verleggen is het belangrijk om meters te maken, want al doende leert men zoals je weet. Maar om beter te gaan fietsen of dit proces te versnellen, zijn technische tips van experts van harte welkom. Daarom zijn er verspreid over het land verschillende bikescholen, zoals Delfgou mountainbiking in het midden van het land en Mickey's bike adventures in Limburg, waar je clinics, lessen en dagtrips kunt boeken om je techniek naar een hoger level te tillen. Want naarmate je vordert op je mountainbike zul je beamen dat alleen maar kunnen fietsen niet voldoende is om ook goed te kunnen mountainbiken...!

   Een fully voor in de bergen

   Natuurlijk is het handig om op vakantie in de bergen over je eigen fiets te beschikken, maar bedenk wel dat de echte bergen om ander materiaal vragen als de Utrechtse heuvelrug. In Nederland is een zogenaamde hardtail bike nog steeds veruit de best verkochte fiets. Deze bikes hebben (zoals iedere mountainbike tegenwoordig) wel voorvering maar beschikken niet over vering op het achterwiel. Het voordeel is dat ze lichter, duurzamer en goedkoper (kunnen) zijn en tot voor kort handiger om bergop mee te klimmen. Full-suspension bikes zijn meer gericht op comfortabel afdalen, aangezien ze de klappen op het achterwiel veel beter opvangen dan een hardtail. Bij de passage van een diepe kuil of grote steen houdt het achterwiel contact met de grond en wordt je niet uit het zadel gegooid. Je kunt je voorstellen dat dit veiliger en comfortabeler is, maar ook dat het je veel lekke banden scheelt! Het nadeel van een fully was altijd zijn hoge(re) gewicht en het veren en dansen van de fiets bij het klimmen. Tegenwoordig zijn er veel volgeveerde fietsen die de voor- én achtervering kunnen locken en daarmee net zo makkelijk naar boven fietsen als een hardtail. Ook het gewicht is enorm naar beneden gebracht en zo zie je ook in Nederland steeds meer mensen kiezen voor een full-suspension fiets om in Nederland én in de bergen lekker te kunnen biken. Voordat je zelf een goede en prijzige mountainbike gaat aanschaffen is het goed om in te schatten wat voor type biker je bent en te bedenken welk terrein je gaat rijden en wat je ambities zijn voor de toekomst.

   huurbikes en MTB gidsen

   In de bergen kan je in bijna ieder (toeristisch) dorpje wel mountainbikes huren. Ook hier wordt verschillend materiaal aangeboden van een basic hardtail à 15 euro per dag, tot een solide downhill bike à 65 euro per dag. Bij de plaatselijke VVV kun je een kaartje kopen van de lokale tracks, variërend van bijna vlak en Hollands aandoend, tot heftige downhills die je zelfs lopend nauwelijks af kunt dalen. In veel (ski)gebieden zijn meerdere liften geopend en wordt de moeilijkheidsgraad van een route net als 's winters met kleuren aangegeven. een groene route is vaak goed te rijden zonder ervaring en met het hele gezin, terwijl een zwarte downhill alleen te rijden is met een full suspension bike en de nodige dosis lef en ervaring. Natuurlijk kun je zelf vanuit je vakantieverblijf routes gaan rijden, of de (ski)lift omhoog nemen om daar met vrienden of gezin te gaan toeren. Maar zeker zo leuk is het om je aan te sluiten bij een guided tour (via de VVV of bikeverhuurder) of met je eigen groepje of familie een privé bike-gids te boeken. Net als dat het 's winters op de ski's erg leuk en uitdagend is om een dag op pad te gaan met een privé leraar/gids om het gebied te verkennen en je techniek te verbeteren, geldt dit zeker ook voor mountainbiken. Deze bike-gids kan naar aanleiding van het niveau de groep meenemen op de mooiste en best passende tracks en je tijdens zo'n dag heel veel technische tips geven om beter en veiliger te leren fietsen in de bergen.

   Bescherm je goed

   Als je op pad gaat in de echte bergen, dan is het een must om altijd een helm en handschoenen te dragen. Op gemakkelijke groene en blauwe cross country routes is dit doorgaans voldoende. Als je met de skilift (op een fully) het skigebied ingaat, dan is het geen overbodige luxe om extra bescherming voor knieën en eventueel ellebogen te dragen. Je komt namelijk altijd wel een paar steilere en of lastigere passages tegen en de kans dat je een keer onderuit gaat is aanzienlijk. Besluit je de downhill trails van een gebied te gaan verkennen dan is een full-face helm een must en alle bescherming die je verder kunt verkrijgen (via de bike verhuurder).

   Mountainbiken is een fantastische manier om tijdens je vakantie de bergomgeving te verkennen.Ben je deze zomer in het Grand Massif en wil je met je groep of gezin op pad met een ervaren en gecertificeerde gids, neem dan eens contact op met AlpAdventures in Samoëns. Ben je al gevorderd op je MTB en op zoek naar uitdagende biketrips, dan heeft AlpAdventures een aantal avontuurlijke trips op de zomerkalender staan.