• 100 jaar skiën in Samoëns
  08 apr '13
  • Ancien Samoens Klein Vooroorlogse Freeriders,Klein Plateau Des Saix, 1e Hotel Rendez Vous Des Skieurs,Klein Telebenne Vercland,Klein Après Ski In De '50,Klein Plan De Piste Eind '60, Gedrukt,Klein

   100 jaar skiën in Samoëns

   Hoewel het Grand Massif een van de grotere skigebieden van Frankrijk is, heeft ze toch haar authentieke en gemoedelijke uitstraling weten te behouden. Alleen het onder Nederlanders bekendste dorp Flaine is op de tekentafel bedacht. De overige skidorpen zijn ontstaan uit oude bergdorpjes die al eeuwenlang op de kaart staan. Vroeger was men hier boer of steenhouwer, maar tegenwoordig is het toerisme natuurlijk de grootste inkomstenbron. Hierbij een terugblik op meer dan een eeuw skihistorie in Samoëns:

   Les chasseurs alpins

   De eerste skiërs in de Franse alpen waren de 'chasseurs alpins'; militairen die op crosscountry ski's door de alpen trokken. Deze bikkels maakten geen carvebochten op strak geprepareerde pistes, maar ploeterden op houten latten en leren schoenen door diepe poeder. In 1883 werd in Samoëns de club de ski alpin gestart en 1906 zag de VeloSkiMontane het levenslicht. Zij hadden als doel de septimontains (= bewoners van Samoëns) in aanraking te brengen met de sporten: fietsen, skiën en alpinisme.

   De eerste skiwedstrijden

   Het toerisme was in die tijd alleen gericht op de zomer. Het waren vooral Engelse aristocraten en rijke Genevoiven die de bergen introkken en de pieken rondom Chamonix bedwongen. Skiën was in die tijd nog echt een lokale aangelegenheid. Om het toerisme te bevorderen werd in 1907 de office de tourisme van Samoëns gesticht. In de jaren die volgden organiseerde deze VVV iedere winter een internationaal ski concours, les joutes internationales de ski. Ook hier waren het weer de militairen die deelnamen aan deze langlauf- en skispringwedstrijden, die toen nog in en rond het dorp hoogte plaatsvonden. Toeristen die dit spectaculaire evenement bezochten werden rondom het evenement vermaakt met muziek, dans en een ijsbaan. Ten gevolge van een slechte organisatie en gebrek aan sneeuw (die winter) stierven 'les joutes' in 1912 een vroege dood.

   De eerste pistes

   Dankzij de skiwedstrijden waren er meer en meer locals aangestoken met het skivirus die gingen 'skiën' op kleine pistes net boven het dorp. In de jaren '30 werd het Plateau des Saix op Samoëns 1600 gecreëerd met de bouw van 3 kleine hotels. Van echte pistes, laat staan skiliften was toen nog geen sprake. Eén van deze hotels, de Rendez vous des skieurs, is nog steeds in gebruik. Er was in die tijd geen skilift of (auto)weg en dus was men aangewezen op tourski's om boven te komen. Door het uitbreken van de tweede wereld oorlog stagneerden verdere ambitieuze plannen en kwam het toerisme gedurende een aantal jaren stil te liggen.

   Smokkelaars

   Tijdens de oorlog werden de lange latten wel weer functioneel ingezet. Bijvoorbeeld als transportmiddel van smokkelwaar tussen het Franse Samoëns en het Zwitserse Champery. Skiërs waren in die vaak tijd coole wat rebellerende types die zich graag afzetten tegen de heersende orde. Deze mannen oogsten dan ook veel respect (bij de lokale dames) als ze dagen later bepakt en bezakt terugkeerden met balen tabak en Zwiterse chocola!

   De eerste skilift

   Met de bouw van de eerste skilift in 1950 verplaatste het skiën zich hogerop. Deze telebenne vervoerde 2 skiërs per open bakje in 24 koude minuten van Vercland op 900m naar Samoëns 1600. Vervolgens kwamen ook de vooroorlogse plannen weer uit de vrieskist om een groot aaneengesloten skigebied te ontwikkelen, le domaine skiable du Giffre et d'Arve. Het toerisme zat letterlijk en figuurlijk in de lift en iedereen wilde profiteren van het witte goud. De potentie van het huidige Flaine werd al toerskiënd ontdekt en hier werd een typisch functioneel Frans skidorp bedacht. In diezelfde tijd werd de weg naar Samoëns 1600 geasfalteerd, wat de ontwikkeling van het gebied een flinke impuls gaf. In '72 werden sleepliften vervangen door de eerste stoeltjesliften en in '73 werd de telebenne vervangen door de voor die tijd super moderne en hippe cabinelift. Deze rode eitjes draaien nog steeds en zijn inmiddels historische erfgoed geworden ;-)

   In '75 werd met de bouw van de Vernant skilift het Massif skigebied verbonden met de pistes van Flaine. Het duurde nog tot 1981 tot er één skipas ingevoerd waarmee je kon skiën in het hele skigebied; de geboorte van het Grand Massif met 265 km aaneengesloten piste was een feit!

   We zijn benieuwd wanneer jouw eerste ski-ervaring in het Grand Massif plaatsvond?