• 10 Grand Massif ski tips, deel 2
  14 dec '15
  • Groep1 Dscn0564web Img 4089,Klein On The Road Again, Breed 4333klein Dscn9676, Klein Img 8803klein 50m Afdalen Steven Spray,Klein

   Veel Nederlanders die kiezen voor het Grand Massif, komen al snel in Flaine terecht. Flaine heeft een leuk, sneeuwzeker en uitdagende skigebied, maar het Grand Massif heeft veel meer te bieden dan alleen de Flaine kom. Ga je deze winter naar Flaine of een ander dorp binnen het Grand Massif dan geef ik je hier als import-local alvast een lijstje met 10 must do's in le Grand Massif. Eerder gaf ik je de eerste 5, hierbij vind je de tweede serie:

   De groene Marvel

   Gevorderde wintersporters laten ze graag links liggen; de flauwe groene pistes. Maar er is één groene piste die je in le Grand Massif een keer gedaan moet hebben en dat is de Marvel in Morillon. Deze 7 km lange piste slingert zich een weg door het bos en biedt beginners een ideale hellingshoek voor de eerste bochten. Voor gevorderen is de helling precies goed voor het maken van mooie gesneden bochten, zonder dat je in de remmen hoeft te gaan. Pas wel op voor klasjes; de Marvel is een skipiste en geen bowlingbaan!

   Le Pas de Sales

   Ben jij een ervaren off-piste skiër en heb je alles wel een beetje gedaan? Boek dan (bij de juiste condities) een gids en stort je in het Pas de Sales avontuur. Vertrekkend vanaf les Grandes Platières ski je maagdelijke poeder om via een steil couloir in een verlaten boerengehuchtje aan te komen. Hier geniet je van je meegenomen lunch, gadegeslagen door gemzen, steenbokken of de gypaete barbu (lammergier).Vervolgens komt het tweede en technische gedeelte inclusief een 50m abseil langs een ijswaterval. Na een korte kluun rest nog het laatste gedeelte door het bos om moe maar voldaan 1700 meter lager aan te komen in het dorpje Sixt. Wow, wat een avontuur!

   Daal of naar 700m hoogte

   Als de sneeuwgrens laag ligt kun je in het Grand Massif mooie dalafdalingen maken. Veel wintersporters komen niet verder dan Samoëns 1600 en dat is jammer. Vanaf dit zonnige plateau kun je namelijk nog een hele mooie lange afdaling naar Vercland (819m) maken, om via de oude eitjeslift weer terug te keren op 1600. Ditzelfde geldt voor Morillon; aangekomen op Morillon 1100 (les Esserts) stappen de meesten terug in de lift naar boven. Maar als de sneeuw goed is en de pistes open, is het erg leuk om via een blauwe of rode piste helemaal af te dalen tot het knusse (echte dorp) Morillon (690m). Hou er wel rekening mee dat je een paar keer moet klunen om de weg over te steken en dat (in verband met ontbrekende sneeuwkanonnen) de pistecondities niet altijd even geweldig zijn.

   Les lapiaz

   De pistes in Flaine die boven de boomgrens liggen, bevinden zich op een zogenaamd karstenlandschap. Stromend water heeft door de jaren heen allerlei spelonken, gaten en spleten in het kalksteen gevormd. In de zomer tijdens het mountainbiken, verbazen we ons er steeds weer over dat je hier 's winters uberhaupt kunt skiën. Deze gaten (in het Frans lapiaz genoemd) zijn voor pisteskiërs geheel ongevaarlijk. Voor off-piste skiërs en boarders echter, vormen ze een reëel gevaar en zeker vroeg in het seizoen als het sneeuwdek nog dun is. Flaine wordt regelmatig een toegankelijk off-piste paradijs genoemd en dat kan dit ook zeker zijn. Mits je rekening houdt met dit verschijnsel en bij voorkeur op pad gaat met een off-piste gids die jou veilig mee kan nemen op de mooiste afdalingen in Flaine.

   Het rustieke Sixt

   Verblijf je in Samoëns, Morillon (of in Sixt zelf) ga dan eens een dagje skiën in Sixt. Dit mini-gebiedje maakt wel onderdeel uit van het Grand Massif, maar heeft geen skilift die direct toegang biedt tot de rest van het skigebied. Je kunt er (vanuit Flaine) komen door 's morgens vroeg de Cascades piste naar Sixt te nemen en hier een dagdeel te blijven plakken. Met skiliften tussen 750 en 1500 hoogtemeters liggen de pistes ronduit laag, maar met goede condities (lees lage sneeuwgrens) is het echt leuk om hier een keer te gaan skiën. Je zult verbaasd zijn over de rust die hier heerst en de tijd die er stil lijkt te hebben gestaan. Je moet hier trouwens geen haast hebben want Sixt beschikt over de oudste en langzaamste stoeltjeslift van le Grand Massif; alle dus tijd om lekker van de omgeving te genieten!