• 10 Grand Massif ski tips, deel 1
  13 jan '14
  • 4333klein

   Veel Nederlanders komen bij hun keuze voor het Grand Massif al snel in Flaine terecht. Flaine heeft een leuk, sneeuwzeker en uitdagend skigebied, maar het Grand Massif heeft veel meer te bieden dan alleen de Flaine kom. Ga je deze winter naar Flaine of een ander dorp binnen het Grand Massif dan geef ik je als import-local hier alvast een lijstje met 10 must do's in le Grand Massif, startend met de eerste 5:

   De bomen van les Carroz

   Als het sneeuwt (en dat doet hier nogal eens :) zit het in Flaine al snel potdicht qua zicht. Op de lagere bosrijke pistes kun je nog lekker glijden, maar boven de boomgrens is het al snel een white-out. Dé tip voor deze dagen is af te reizen richting les Carroz en Morillon. Deze 2 dorpen liggen een stuk lager en alle pistes liggen tussen de bomen. Aangezien bomen voor zicht zorgen én les Carroz ook nog eens een warme droge gondel biedt om weer boven aan de afdaling te komen, is dit de ideale spot voor de dagen dat het dumpt. Deze tip geldt zeker ook voor alle freeriders onder ons, maar dat hoef ik ze verder niet nader uit te leggen …

   Lekker en authentiek lunchen

   Dan zit je aan de andere kant van het skigebied en wat is er lekkerder om te gaan lunchen in een warme berghut? Ben je in les Carroz, neem dan de blauwe Molliets piste en sla net voor het viaduct af naar rechts. Restaurant les Molliets is een echte aanrader. Zit je in Morillon, kies dan voor l'Beu; een klein hutje met een geschilderde koeienkop, gelegen 100m boven de instap van de liften in Morillon 1100. In Morillon vind je natuurlijk ook restaurant l'Igloo, maar die wordt al zoveel gepromoot dat deze verder geen extra aandacht behoeft.

   Natural snowpark

   Sinds vorig jaar beschikt Flaine over de snelle stoeltjeslift le Desert Blanc. Deze 6 persoons lift brengt je in de leukste en zonnigste hoek van het gebied, waar mijn favoriete blauwe Serpentine piste zich doorheen slingert. Rondom de Serpentine vind je een natural snowpark met volop natuurlijke jumps, kickers en spines, inclusief zachte landingen. Dit speelterrein is perfect voor beginnende en gevorderde freestylers!

   Les Cascades

   De 14 km lange Cascades pistes is een avontuur voor iedere skiër en snowboarder. Je daalt af over een hoogte van 1700 hoogtemeters, dwars door een mooi en rustig natuurgebied zonder één skilift tegen te komen. Vooral voor snowboarders is het belangrijk om te weten dat er minimaal 3 keer gekluund moet worden, dankzij de vlakke stukken die je hier en daar tegen komt. Als je dit van te voren weet, stel je je erop in en kun je genieten van een schitterend stukje Grand Massif. Neem bij mooi weer een picnic mee en zoek een plaatsje in de zon voor een smakelijke outdoor lunch met uitzicht op de Mont Blanc. Of reserveer een plaats bij refuge de Gers, laat je ophalen door de sneeuwscooter en geniet van een heerlijk maal in uniek stukje natuur.

   La combe de Gers

   Valt er verse sneeuw (en nogmaals; die kans is groot hier :) zorg dan dat je er op tijd bij bent als la Combe de Gers open gaat. Na een flinke dump moet eerst het lawinegevaar geweken zijn, voordat de lift zal gaan draaien en de piste opent. De zwarte piste Styx is dan veilig verklaard en je kunt hier dan geweldige afdalingen maken over 750 hoogtemeters. Let op; alles buiten deze piste is off-piste terrein en NIET veilig verklaard ook al zijn de lift en piste open. Je skiet hier op eigen verantwoordelijkheid en altijd in bezit van lawinepieper, sonde en schep én de kennis hoe je deze spullen moet gebruiken!